Δράση για τα ατομικά δικαιώματα

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος “Εγώ κι εσύ μαζί: Εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα”, εκπονήθηκε ένα σχέδιο εργασίας στο οποίο, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 κ το κεντρικό σύνθημα της επανάστασης “Ελευθερία η θάνατος”, ασχοληθήκαμε περισσότερο με το δικαίωμα στο να ζούμε ελεύθερα σε ένα ειρηνικό περιβάλλον.

Το ερέθισμα δόθηκε με την εμπόλεμη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη τις τελευταίες μέρες, την αγωνία για το τι θα συμβεί στους πολίτες της χώρας που δέχεται επίθεση και το δικαίωμα στην Ειρήνη που οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε.

Κατά την πρώτη φάση του σχεδίου εργασίας παρουσιάστηκε στην ολομέλεια της τάξης σχετικό εκπαιδευτικό υλικό: το βιβλίο “Ειρήνη” της Σοφίας Ζαραμπούκα, το εκπαιδευτικό βιντεάκι “Ειρήνη, η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα”, το υλικό της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το πλούσιο υλικό της Unicef.

Έπειτα ακολούθησε συζήτηση και σύνδεση των γεγονότων που εκτυλίσσονται στο παρόν με το ιστορικό πλαίσιο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Αφού καταγράφηκαν οι σκέψεις, απορίες και οι προβληματισμοί των παιδιών για τη στέρηση του δικαιώματος στην Ειρήνη και στην Ελευθερία, αποφασίστηκε να γίνει μια έκθεση όλου του υλικού που προέκυψε από αυτό το project προκειμένου να κοινοποιηθεί στους γονείς και στην τοπική κοινωνία.

Η έκθεση-παρουσίαση των έργων των παιδιών έγινε στο χώρο της εισόδου του σχολείου στις 24/03/2022 με αφορμή τη σχολική γιορτή για την επέτειο της Ελληνικής επανάστασης 25ης Μαρτίου 1821 και θα παραμείνει για όλη την επόμενη εβδομάδα.